Dagopname

Dagopname

Als je voor een dagopname komt, is het belangrijk dat je weet wat er gaat gebeuren en wat je mee moet nemen. Hier krijg je informatie over wat je allemaal tegenkomt. Lees ook de folder die je hebt gekregen goed door, want daarin staat belangrijke informatie die hoort bij jouw operatie.

 

Bij sommige operaties mag je een pyjama van jezelf aan, maar de kans is groot dat je een operatiejasje van het ziekenhuis aankrijgt.  Zorg dat je iets bij je hebt wat je kunt doen op momenten dat je nog even moet wachten. Op die manier gaat de tijd veel sneller.

 

Het is de bedoeling dat je nuchter bent (je mag niets eten en drinken) als je wordt geopereerd. In de folder die je hebt gekregen staan de richtlijnen. Bespreek dit ook met je ouders.

 

Voor de operatie

Op de afdeling maak je eerst kennis met de verpleegkundige die deze dag voor je zorgt. Zij stelt een aantal vragen stellen over medicijngebruik, allergieën etc.

 

Voordat je geopereerd wordt, krijg je pijnstilling. Dit kan een zetpil zijn, maar in veel gevallen mag je er ook voor kiezen om een paracetamol te slikken. Dit moet wel met zo min mogelijk water. In sommige gevallen krijg je van te voren een slokje atropine wat een droge mond geeft. Dit is alleen bij een KNO of Kaak-operatie.

 

Op de operatiekamer

Als je naar de operatiekamer gaat, mag je vader of moeder mee. Een vriend of vriendin is niet toegestaan. Je vader of moeder krijgt dan kleding aan voor op de operatiekamer, omdat hygiëne erg belangrijk is.

 

De narcose hangt van een aantal dingen af. Je gewicht, je eigen voorkeur en de ingreep. Als je onder de 50 kilo weegt, kun je vaak nog kiezen voor een kapje. Boven de 50 kilo krijg je meestal een prikje. Bij sommige operaties kun je ook kiezen voor een plaatselijke verdoving. Het is belangrijk om dit van te voren goed af te spreken op het preoperatiefspreekuur met de anesthesist.

 

Bij sommige operaties kun je ook kiezen voor een plaatselijke verdoving. Vragen over deze verdoving kun je het best bespreken met de anesthesist. Voor uitleg over het kapje/prikje, kun je het beste even kijken bij de uitleg voor kinderen van 7-12 jaar.

 

Wanneer de operatie klaar is, wordt je wakker op de uitslaapkamer. Je vader of moeder wordt hierbij geroepen.

 

Weer naar huis

Als je goed bent opgeknapt mag je vaak dezelfde dag naar huis. Soms is er van te voren afgesproken dat je één of meerdere nachten moet blijven. In dat geval kun je ook de informatie lezen over een opname op de verpleegafdeling.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.