Aviezen voor de voorbereiding

Veiligheid in een ziekenhuis is niet vanzelfsprekend. Het voorspelbaar maken van de omgeving kan een grote bijdrage leveren aan het gevoel van veiligheid. Hierin speelt voorlichting een belangrijke rol.

 

Juiste voorlichting is belangrijk! 

Bij de voorlichting aan kinderen is het belangrijk dat u juiste en volledige informatie geeft aan uw kind. Daarbij sluit u aan op het kindniveau. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat kinderen hun vertrouwen kunnen verliezen, wanneer ze onjuiste of onvolledige informatie krijgen.

Voorlichting aan kinderen is een continu proces, omdat kinderen op allerlei momenten vragen kunnen stellen en direct antwoord willen krijgen.

  

Adviezen voor de voorbereiding

  • Breng uzelf op de hoogte van wat er gaat gebeuren. Op de kindersite kunt u verschillende informatie vinden, daarnaast kunt u ook informatie halen uit de folders die u van het ziekenhuis hebt gekregen.

 

  • Zoek een geschikt moment voor de voorbereiding, waarbij het kind de gelegenheid krijgt vragen te stellen. Deze vragen kunnen ook later op de dag komen, dus bereid uw kind niet vlak voor het slapen gaan voor. Laat uw kind merken dat u de tijd heeft.

 

  • Gebruik bij voorkeur beeldende materialen. Op de website is voldoende fotomateriaal te vinden, maar denk ook aan boekjes (uit de bibliotheek), doktersspulletjes etc.

 

  • Wees eerlijk naar uw kind toe. Beantwoord vragen waar u een antwoord op kan geven. Mocht u geen antwoord kunnen geven, spreek dan samen met uw kind af hoe jullie naar dit antwoord gaan zoeken. Details over de operatie zelf zijn niet nodig.

 

  • Spreek van te voren met uw kind af hoe jullie elkaar kunnen helpen. Wat helpt uw kind bij angst en pijn?

 

  • Benadruk steeds dat u bij uw kind blijft en dat jullie aan het eind van de dag samen naar huis gaan. Tenslotte bent u de enige veilige factor voor uw kind!

 

Enkele tips 

Belangrijk is dat de voorlichting aansluit op het niveau van uw kind. Bij peuters en kleuters zult u met name spelenderwijs voorlichten. Boekjes, beeldende materialen en eventueel een knuffel kunnen daar goed bij helpen.

 

Een schoolkind zal al veel meer vragen gaan stellen en gericht om informatie vragen. Het is belangrijk dat u daar op aansluit, maar tegelijk ook het kind beschermt voor onnodige informatie, zoals details van de operatie zelf. Vertel vooral wat het kind bewust gaat meemaken. Realiseer dat een schoolkind de weg kent op het internet en zelf ook op onderzoek uit kan gaan. Bij deze leeftijd kunt u voorafgaand aan de voorbereiding, vragen wat hij/zij zelf al weet.

 

Tieners krijgen steeds meer een eigen lichaamsbesef en willen betrokken worden bij de behandeling. Bij deze leeftijd is het vaak zinvol om een afspraak te maken met de arts en de anesthesioloog wanneer er vragen zijn. Zij zijn het beste in staat om deze vragen te beantwoorden. Ook al is dit niet altijd merkbaar, tieners denken meer na over de behandeling dan wij ons realiseren.

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.