Blaasonderzoek (mictiecystogram)

Micha gaat naar het ziekenhuis. Hij moet foto's laten maken van zijn blaas. De blaas zit onder in de buik. In de blaas wordt de plas bewaard, als de blaas vol is, voel je dat je moet plassen.


Micha  meldt zich samen met mama aan de balie op de kinderafdeling. In een kamertje kleedt hij zich uit, hij houdt zijn hemd, T-shirt en sokken aan. Micha gaat op een tafel liggen met zijn knuffel. De dokter komt nu de plaats waar de plas vandaan komt, even wassen met een beetje water. Hierna brengt de dokter een dun rietje in de blaas. Dit kriebelt een beetje.

Micha doet zijn broek weer aan en gaat met mama en een zuster naar de afdeling waar de foto's  worden gemaakt.

 

Micha mag op de tafel gaan liggen met daarboven een fototoestel, kijk maar op het plaatje. Naast het bed hangt een flesje met speciaal water. Het rietje van Micha wordt eraan vastgemaakt. Het water druppelt door het rietje heel langzaam in de blaas. Ondertussen maakt de dokter foto's van de blaas, hier voelt Micha niets van. Het water zorgt ervoor dat we de blaas goed kunnen zien op de foto's.

Als er genoeg van het speciale water in de blaas is, voelt Micha dat hij moet plassen. Dan mag het rietje eruit. Micha ligt op een speciaal matje. Daar mag hij nu even op plassen en de dokter maakt dan nog een foto. 

 

 

Dan is Micha klaar. Hij gaat nog even naar de wc en kleedt zich weer aan. Hij heeft het heel goed gedaan!

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.