Op het laboratorium onderzoeken ze plas, ook wel urine genoemd. Je kunt eraan zien of iemand goed gezond is. Met je oog kun je er niet veel aan zien. Daarom onderzoeken ze het onder de microscoop. Om urine te laten onderzoeken, moet je plassen in een plastic potje met een dekseltje. Dat kun je inleveren bij het laboratorium.

Allergie voor eten noem je voedselallergie. Sommige kinderen zijn overgevoelig voor tomaten. Ze krijgen er pukkeltjes van. Anderen krijgen hoofdpijn als ze chocolade eten. Er zijn ook kinderen die allergisch zijn voor kleurstoffen. Bijvoorbeeld voor de kleurstof die een lollie mooi rood maakt.

Dit is een allergie die je alleen aan de buitenkant van je lijf ziet. Je wordt niet verkouden of benauwd, maar je krijgt rode vlekken die erg jeuken: eczeem.

Hooikoorts is een gekke naam. Want het heeft niets met hooi of koorts te maken. Vroeger dachten de mensen dat wel. Ze wisten nog niet veel over allergie. Steeds in de hooitijd hadden sommige mensen zere ogen en niesbuien. Sommigen waren ook benauwd. "Dat moet wel door de hooi komen", dachten ze. Maar ze hadden het mis. Hooikoorts komt door stuifmeel, poeder dat in bloemen zit. Het zit in gewone bloemen, maar ook in bloemen van bomen, struiken en gras.

In de lucht die je inademt zit meer dan lucht alleen. Er zweven allerlei haartjes, pluisjes en stofjes in. Daar zie je niets van. Je ademt ze ook weer uit. Dat is heel gewoon. En beslist niet gevaarlijk. Grotere vuiltjes worden tegengehouden. Bijvoorbeeld in je neus. Aan de binnenkant van je neus zit slijmvlies. Dat is een vliesje in je neus dat slijm maakt. Het vuil blijft daarin steken. Je snuit je neus en het vuil is weer weg.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.