Bloedplaatjes

Als je een wond hebt, stolt het bloed na een tijdje. Er komt een korstje op je wond. Het maken van een korstje is de taak van de bloedplaatjes. Tussen duizend rode bloedcellen vind je ongeveer vijftig bloedplaatjes. Ze zijn de kleinste van de drie soorten bloedcellen. Ze worden, net als de andere bloedcellen, gemaakt in het beenmerg. Ze zijn niet rond, maar zien er onder een microscoop uit als schilfertjes.

 

De beste pleister die er bestaat!

Als je een wondje hebt, is er ergens een bloedvat kapot. De bloedplaatjes komen dan in botsing met het kapotte bloedvat. De bloedplaatjes breken open en er stroomt een stof uit die draadjes kan maken. Die draadjes komen kriskras over de wond te liggen. Je kunt het vergelijken met een (slordig) spinnenweb. In een spinnenweb blijven vliegjes kleven. In het web over je wondje blijven rode en witte bloedcellen kleven. Uiteindelijk blijft een stevig korstje over dat de wond keurig afsluit. Het is de beste pleister die bestaat.

 

Bij een kleine verwonding, bijvoorbeeld een prik in je vinger, duurt het ongeveer acht minuten voordat het bloed gestold is. Maar als je een heel grote wond hebt, dan duurt de stolling veel langer.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.