Rode bloedcellen

Als je een druppel bloed onder de microscoop bekijkt, dan zie je kleine ronde cellen, die een beetje op damstenen lijken. In één druppel bloed zitten ongeveer vijf miljoen rode bloedcellen. Als je alle rode bloedcellen van een volwassen mens op de grond zou uitspreiden, zou je er drieduizend vierkante meter mee kunnen bedekken. Dat is ongeveer net zoveel als het oppervlak van een half voetbalveld!

 

De rode bloedcellen vervoeren zuurstof, die je inademt via de lucht. De rode bloedcellen pikken die op in de longen en geven ze af aan de lichaamscellen. In een rode bloedcel zit een rode kleurstof: hemoglobine. Deze kleurstof pakt de zuurstofdeeltjes vast en laat ze weer los waar ze nodig zijn. Hemoglobine werkt alleen als deze stof zelf genoeg ijzer bevat. Hemoglobine en ijzer maken de rode bloedcel tot een vervoermiddel voor zuurstof.

 

Elke minuut 8 miljard nieuwe bloedcellen!

Rode bloedcellen kunnen vier maanden leven, maar dan zijn ze oud, lek en kapot. De lever, een orgaan in je lichaam, ruimt de oude cellen op. Het afvalproduct verlaat je lichaam via je plas en je poep.

 

In je botten worden weer nieuwe bloedcellen gemaakt. In je botten zit beenmerg. Dit beenmerg maakt nieuwe rode bloedcellen. Elk uur worden er 8 miljard nieuwe rode bloedcellen gemaakt!

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.